Translate

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ιώσεις & Βιταμίνη C




Ιώσεις και βιταμίνη C, τα κορυφαία 7 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας




Εποχή με ιώσεις και δοκιμασία του ανοσοποιητικού μας.
Η Βιταμίνη C βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιείς ιστούς και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) για τους ενήλικους άνδρες είναι 90 mg και για τις γυναίκες 75 mg.
Ας δούμε λοιπόν ποια τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

1. Γκουάβα
Το εξωτικό φρούτο Γκουάβα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C . Μισή κούπα φρούτου περιέχει 188 mg βιταμίνης C και 56 θερμίδες. Καλύτερα είναι να το φάτε ωμό.



2. Κόκκινη Γλυκιά Πιπεριά
Ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ένα τρόφιμο που περιέχει την ανοσο-ενισχυτική βιταμίνη C , είναι τα εσπεριδοειδή, όμως η κόκκινη πιπεριά προσφέρει μία συμπυκνωμένη δόση της βιταμίνης με 142 mg για κάθε μισή κούπα τροφίμου και με μόνο 20 θερμίδες.

3. Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο, φρούτο – σύμβολο της Ν. Ζηλανδίας, είναι αρκετά περιεκτικό σε βιταμίνη C . Ένα μεσαίο ακτινίδιο περιέχει 70 mg βιταμίνης και 46 θερμίδες. 
Πάντα είναι καλύτερα να το φάτε ωμό, αν και μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε κάποια τάρτα με φρούτα.


4. Πορτοκάλι
Και ποιος δεν θέλει μία «ένεση» όξινου πορτοκαλιού όταν χρειάζεται ενίσχυση από βιταμίνη C . Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης C και 62 θερμίδες. 
Αν το προτιμάτε σε χυμό, τα ¾ της κούπας χυμού περιέχουν 61-93 mg βιταμίνης C και 79-84 θερμίδες.

5. Πράσινη Γλυκιά Πιπεριά
Η Γλυκιά Πράσινη Πιπεριά μας δίνει 60 mg βιταμίνης C ανά μισή κούπα, με μόνο 15 θερμίδες. 
Αν μαγειρευτεί τότε δίνει 51 mg.
 
Βάλτε την σε σαλάτες, ομελέτες, σάντουιτς κλπ.



6. Φράουλες ( φυσικά το καλοκαίρι)
Οι φράουλες είναι γεμάτες από ίνες και αντιοξειδωτικά, ανάμεσα στα οποία και η βιταμίνη C . Μισή κούπα φράουλες περιέχει 49 mg της βιταμίνης και 27 θερμίδες.
Οι φρέσκες φράουλες είναι η απόλυτη γεύση στο τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Προτιμήστε τις βιολογικές φράουλες ή καλλιεργήστε τις δικές σας στον κήπο ή σε γλάστρες, πολύ εύκολα, για να αποφύγετε τις ορμόνες των «συμβατικά» καλλιεργούμενων.


7. Χυμός γκρέιπφρουτ
¾ της κούπας χυμού γκρέιπφρουτ μπορούν να δώσουν 50-70 mg βιταμίνης C και 71-86 θερμίδες.
Θωρακίστε λοιπόν τον οργανισμό σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου