Translate

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οξέα φρούτων : Βασικοί «μοχλοί» περιποίησης


               Οξέα φρούτων : Βασικοί «μοχλοί» περιποίησης

Τα Α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ)  ανήκουν στην ομάδα των οργανικών οξέων και είναι φυσικά συστατικά φρούτων, γάλακτος και ζάχαρη. Προκαλούν απολέπιση των κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας, αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, ενυδάτωση και βελτίωση της δερμα­τικής δομής. Επιπλέον ενισχύουν την διαδικασία ανάπτυξης των υγειών κυττάρων, ενώ απομακρύνουν τα μη υγειή κύτταρα, τα οποία δεν είναι ανθεκτικά στα οξέα. Υπάρχουν 8 είδη α-υδροξυοξέων, ωστόσο μόνο τα δυο από αυτά βελτιώνουν την υφή και την όψη ενός αφυδατωμένου δέρματος, το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ.
Το γαλακτικό οξύ αυξάνει την ικανότητα έκτασης της κερατίνης, στην οποία και παραμένει ακόμα και μετά την εξάτμιση του νερού. Έτσι ανε­ξάρτητα από το βαθμό της σχετικής υγρασίας του δέρματος, βελτιώνει την ξηρότητα, βελτιώνει τις ελαστικές και πρακτικές ιδιότητες της κερατίνης, ρυθμίζει την υγρασία του δέρματος και σταθεροποιεί το NMF. Το γλυκολικό οξύ σε μικρές συγκεντρώσεις είναι υδατική ουσία, ενώ σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λειτουργεί ως απολεπιστικό και σε ακόμα μεγαλύτερες προκαλεί επιδερμόλυση. Επομένως, απαλύνει την επιδερμίδα και την διατηρεί ενυδατωμένη. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι τα AHA μπορούν να εφαρμοσθούν, εκτός των άλλων, για ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος.
Τα ΑΗΑ διατηρούν το επίπεδο της υγρασίας σταθερό αυξάνοντας την ικανότητα κατακράτησης νερού στο στρώμα της επιδερμίδας. Η δράση των οξέων εξαρτάται από τη συγκέντρωση τους στο προϊόν, από το είδος του οξέος, από το Ph του προϊόντος και από τη διάρκεια εφαρμογής του στο δέρμα. Το γλυκολικό και γαλακτικό οξύ είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα. Τα προϊόντα περιεκτικότητας έως 10% συνιστώνται και ως θεραπεία στο σπίτι, ενώ της υψηλότερης περιεκτικότητας η εφαρμογή μπορεί να γίνει μόνο από την αισθητικό, διότι έχουν μεγάλη δραστική ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου