Translate

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

                        Εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας 




Ποίες τροφές φροντίζουν για τον αναγκαίο εφοδιασμό του οργανισμού μας με σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ο ΨευδάργυροςΒιταμίνη Ε, το Μαγνήσιο, η Βιταμίνη C, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Κ,Βιταμίνη B 12, Σίδηρο και Βιταμίνη Α.
  Για την βιταμίνη C φροντίζουν προπάντων τα εποχιακά φρούτα. Μην εμπιστεύεστε τυφλά τα αναγραφόμενα στις ετικέτες,όπως <<πλούσια σε βιταμίνη C>>, ή <<καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C>>.
 Πολλά τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ... κάποτε περιείχαν βιταμίνη C. Κάποια στιγμή όμως, αυτά τα ζωηρά και χαρούμενα μόρια έχασαν τη διάθεση τους για ζωή, μέσα στο κουτί ή στο μπουκάλι και εξαφανίστηκαν. Καλύτερα να τρώμε φρέσκα φρούτα, σαλάτες και λαχανικά. 
 Την προστασία του δέρματος εγγυώνται προπάντων τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα πλατύφυλλα λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα, τα καρότα, το συκώτι, οι ντομάτες τα βερίκοκα. Ωφέλιμη, επίσης, είναι η θεραπευτική αγωγή με μουρουνέλαιο, δύο φορές την εβδομάδα. Το μουρουνέλαιο διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις σε βιταμίνη Α και κυκλοφορεί και σε μορφή κάψουλας, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στα φαρμακεία.
 Βιταμίνη Κ
 Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη Κ με την τροφή είτε τη δημιουργεί από τα βακτήρια του εντέρου. Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα λαχανικά. Πλούσια πηγή της αποτελούν επίσης το γάλα, το γιαούρτι, ο κρόκος του αυγού και το μουρουνέλαιο.
 Βιταμίνη D
 Το σώμα μας παράγει σχεδόν μόνο του τη βιταμίνη αυτή, έτσι οι επιστήμονες τη θεωρούν περισσότερο ως ορμόνη παρά ως βιταμίνη. Ο οργανισμός των ανθρώπων που περνούν πολύ χρόνο σε ανήλια μέρη, συνθέτει λιγότερη βιταμίνη D. Από τροφές όπως ο κρόκος αυγού, το συκώτι, το ψάρι, το μουρουνέλαιο, το βούτυρο και το γάλα περιέχουν βιταμίνη D. 
 Βιταμίνη B12
 Συκώτι,νεφρά, ψαχνό κρέας, ψάρια, αυγά, μαγιά της μπίρας. 
 Το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος
 Ο ψευδάργυρος απαντάται κυρίως σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, στα πίτυρα σταριού, στους σπόρους και στη μαγιά της μπίρας καθώς και στο ψάρι και στα οστρακοειδή. Ένας υγιής οργανισμός διαθέτει γύρω στα 1,8 γραμμάρια ψευδαργύρου ως απόθεμα. Η καλύτερη συμβουλή εκτός από το φαγητό, το οποίο θα κατανέμετε ισόποσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να καταναλώνετε και ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους. 
 Βιταμίνη Ε
 Τη βρίσκουμε σε τροφές όπως, σπόροι, καρύδια, φύτρα, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρόκος αυγού, πλατύφυλλα λαχανικά με βαθυπράσινο χρώμα.
 Μαγνήσιο
 Το μαγνήσιο είναι σημαντικό συστατικό για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώματος, από την καρδιά έως τα οστά και σχεδόν για όλα τα όργανα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο σε μια πληθώρα παθήσεων. Οι λειτουργίες περίπου 350 ενζύμων εξαρτώνται από το μαγνήσιο, συμπεριλαμβανομένου του ενζύμου για την παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. 
Ωστόσο, μελέτες υποστηρίζουν ότι παρά τη μεγάλη σημασία του μαγνησίου, οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα με τη διατροφή μας. Το μαγνήσιο υπάρχει σε τροφές που αποτελούν τη βάση της υγιεινής διατροφής - πλήρη δημητριακά, φρούτα, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Οι επεξεργασμένες όμως τροφές δεν έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου.
 Σίδηρο
 Μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κρέας ειδικά το κόκκινο, τα ψάρια και τα πουλερικά. Σε αυτά τα τρόφιμα το μεγαλύτερο ποσοστό (50-60%) του σιδήρου είναι σχετικά εύκολα απορροφήσιμο. Ο Σίδηρος επίσης υπάρχει και στις φυτικές τροφές όπως σε διάφορα φρούτα, σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι πράσινα και φυλλώδη και στα δημητριακά.

2 σχόλια:

  1. Βιταμίνες και σώμα


    Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά έχουν επίπτωση στην υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, δεν κοιμούνται αρκετά, δεν τρέφονται σωστά και δεν ασκούνται καθόλου. Αυτός είναι ο λόγος που οι βιταμίνες και τασυμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να μειώσει κανείς τους ρυθμούς της ζωής του, οφείλει τουλάχιστον στον εαυτό του, μια πληρέστερη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, απαραίτητες για να τον κρατήσουν σε φόρμα και να συντηρήσουν τόσο την εσωτερική φυσική του κατάσταση, όσο και την εξωτερική εμφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή