Translate

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Επικίνδυνο θησαυροφυλάκιο



       Πόσο κινδυνεύουμε  από την τσάντα μας





Για πολλές από εμάς, η τσάντα που κουβαλάμε καθημερινά, είναι ένα προσωπικό θησαυροφυλάκιο, ένα μικροσκοπικό van στο οποίο κάποιος κάνοντας μια ανασκαφή μπορεί να βρει αντζέντα, νεσεσέρ, κλειδιά, ομπρέλα, άρωμα, πιπίλες (ίσως), μπισκότα, και άλλα πολλά.Έχετε όμως σκεφτεί ότι αυτό το πολύτιμο θησαυροφυλάκιο μπορεί να βλάπτει το σώμα μας;
Μια τεράστια και παραφορτωμένη τσάντα η οποία περιέχει ένα σωρό πράγματα, αρκετά συχνά (όπως ίσως να έχετε διαπιστώσει) προκαλεί πόνο και πιάσιμο στο σώμα, το οποίο ξεκινά από το χέρι και φτάνει μέχρι το λαιμό καθώς όλο αυτό το βάρος τραβάει μια σειρά από νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή. Τα 2-3 έξτρα κιλά που μπορεί να ζυγίζει η τσάντα μας, -και είναι τοποθετημένα στη μια πλευρά του σώματος- έχουν σαν αποτέλεσμα, να κάνουν τον κορμό μας να θέλει να κλίνει προς την αντίθετη πλευρά για να αντισταθμίσει το φορτίο, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μέση. Επιπλέον, μια τεράστια τσάντα επιβαρύνει το πάνω μέρος της πλάτης και συγκεκριμένα τους πάνω μυς οι οποίοι σταθεροποιούν τον ώμο. Αυτοί οι μυς λοιπόν, εργάζονται πυρετωδώς για να αντισταθμίσουν όλο το βάρος κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο θώρακας και η σπονδυλική στήλη. Μια τεράστια και παραγεμισμένη τσάντα λοιπόν, εάν την κουβαλάμε καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει μετά από κάποιο διάστημα, μεταξύ άλλων, τενοντίτιδα, να επιδεινώσει μια υπάρχουσα δισκοπάθεια ή να προκαλέσει επικονδυλίτιδα (φλεγμονή στον αγκώνα).
Τι κάνουμε λοιπόν;
-Επιλέξτε τις τσάντες σας πιο προσεκτικά, όσο δύσκολο και αν σας ακούγεται αυτό. Εάν μια τσάντα όταν είναι άδεια ζυγίζει πάνω από 1 κιλό, πόσο θα ζυγίζει εάν είναι γεμάτη με όλα τα "απαραίτητα" για μας πράγματα;
-Να κοιτάτε καθημερινά τι έχετε μέσα στην τσάντα σας, πολλές φορές τα χρήσιμα και απαραίτητα πράγματα της μιας μέρας γίνονται άχρηστα  την επόμενη.

-Εάν γυμνάζεστε φροντίστε στο γυμναστήριο να κάνετε ασκήσεις για να δυναμώσετε τηνωμική ζώνη και τον τραπεζοειδή μυ που συνδέει τους ώμους με το κεφάλι.
-Εάν σας το επιτρέπει η τσάντα σας, έχει δηλαδή μακρύ λουρί, κρεμάστε τη διαγώνια προκειμένου να πετύχετε καλύτερη κατανομή του βάρους.
-Εάν αισθανθείτε έντονους πόνους σε χέρι, μέση ή ώμο, επισκεφτείτε  έναν ορθοπεδικό.
-Προσέχετε πάντα τη στάση του σώματός σας. Περπατάτε χωρίς να γέρνετε το σώμα σας μπροστά ή στο πλάι, και φροντίστε να έχετε τους ώμους χαλαρούς, πίσω και κάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου