Translate

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ελεύθερες ρίζες και πως μας επηρεάζουν

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής με τον όρο ελεύθερες ρίζες εννοούμε ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων (ανόργανα ή οργανικά μόρια) που φέρει ένα ασύζευκτο (unpaired) ηλεκτρόνιο. 
Πως επηρεάζουν όμως οι ελεύθερες ρίζες τον οργανισμό και το δέρμα μας? 
Είναι οι ελεύθερες ρίζες αιτία της γήρανσης του δέρματος μας? 






  Ας δούμε πρώτα τι είναι οι ελεύθερες ρίζες. 

 Τη δεκαετία του 1950 ο ιατρός βιολόγος-γεροντολόγος Denham Harman διατύπωσε τη θεωρία των ελευθέρων ριζών για τη γήρανση (FreeRadical Theory of ageing). 
 Ο Denham Harman το 1954, μεταξύ του οικοτροφείου και της αρμοστείας του στην εσωτερική ιατρική, έγινε ερευνητικός συνεταίρος στο εργαστήριο Donner της ιατρικής φυσικής σε UC Μπέρκλεϋ, όπου ήταν σε θέση να ακολουθήσει το γρίφο της αιτίας της γήρανσης 
Αυτό τον ώθησε σε μια πορεία έρευνας που θα οδηγούσε σε ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα για τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών στη γήρανση και τις δυνατότητες των διατροφικών αντιοξειδωτικών και δίκαια ονομάστηκε πατέρας της θεωρίας των ελευθέρων ριζών και πήρε μια θέση στην ιστορία. 
 Σε αυτή τη σημαντική θεωρία διατυπώθηκε πως οι οργανισμοί γερνούν εξαιτίας της οξειδωτικής δράσης των ελευθέρων ριζών κατά το πέρας του χρόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις, οργανικές και ανόργανες, οι οποίες έχουν ασύζευκτο ηλεκτρόνιο έτοιμο να το χρησιμοποιήσουν σε αντιδράσεις. Είναι λοιπόν από χημική σκοπιά ενώσεις που προκαλούν οξείδωση. 
Η δημιουργία των ελευθέρων ριζών μπορεί να γίνει κατά την ομολυτική διάσπαση ενός χημικού δεσμού σε ένα μόριο ή κατά μία οξειδοαναγωγική αντίδραση ή και κατά την επίδραση μιας υπάρχουσας ρίζας σε έναμόριο. 
 Οι εξωγενείς παράγοντες δημιουργίας ελευθέρων ριζών,είναι:
 Η ηλιακή ακτινοβολία- Ακτινοβολία ιονισμού – Κάπνισμα – Περιβαλλοντική ρύπανση - Κακή διατροφή – υπερβολική λήψη ποτών 

 Μία μεγάλη κατηγορία ελευθέρων ριζών, οι πιο συνηθισμένες, είναι εκείνες που περιέχουν οξυγόνο και προέρχονται από τη φωτοδιάσπαση (ομολυτικά) αρχικών μορίων. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου έχει διαπιστωθεί ότι καταστρέφουν τη μεμβράνη των κυττάρων, βλάπτουν και μεταλλάσσουν το DNA αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινοειδών κυττάρων. 
Μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες σε ενεργούς καρκινογόνους παράγοντες, ενώ απενεργοποιούν και διασπούν πρωτεΐνες Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διάσπαση του μοριακού οξυγόνου (O2, το οξυγόνο που αναπνέουμε), του διοξειδίου του αζώτου (NO2), του μονοξειδίου του αζώτου αλλά και του όζοντος.
 Μοιάζει παράδοξο, αλλά το οξυγόνο, πηγή ζωής για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να μετατραπεί σε αμείλικτο εχθρό σε κυτταρικό επίπεδο, οξειδώνοντας και καταστρέφοντας πολύτιμα στοιχεία του. Τα ελεύθερα μόρια του οξυγόνου προκαλούν στο DNA, ότι η θάλασσα προκαλεί στα αυτοκίνητα. «Σκουριά»!!! Εάν τη σκουριά των αυτοκινήτων δεν τη φροντίσουμε θα εξαπλωθεί και σιγά σιγά το αυτοκίνητο θα καταστραφεί. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα. Εάν δεν φροντίσουμε την αποφυγή των ελευθέρων ριζών θα εξαπλωθούν και θα καταλήξουμε στη γήρανσή του και το χειρότερο σε καρκίνο του δέρματος. 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ 
 Μερικά αντιοξειδωτικά ειναι οι βιταμίνες C (L - ασκορβικό οξύ) και Ε (α - τοκοφερόλη) είναι από τα βασικά αντιοξειδωτικά του ανθρώπινου οργανισμού. Η C προστατεύει το υδατικό περιβάλλον των κυττάρων ενώ η Ε βρίσκεται στα λιπίδια και στις κυτταρικές μεμβράνες. Η δράση τους είναι συνεργιστική, όταν οξειδώνεται η Ε από τις ελεύθερες ρίζες η C αναγεννάτε και για αυτό χαρακτηρίζονται ως συν-αντιοξειδωτικά. 
 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ 
Tα αντιοξειδωτικά του σώματος μεταφέρονται στο δέρμα μέσω των φυσιολογικών εκκρίσεων ώστε να καταπολεμήσουν τις εξωγενείς ελεύθερες ρίζες. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι η εξωτερική, τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών συστατικών στο δέρμα βοηθά στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα καλλυντικά σκευάσματα προσθέτουμε αντιοξειδωτικά συστατικά. Εκτός από την προσθήκη βιταμινών χρησιμοποιούνται και μια σειρά από εκχυλίσματα και αλλά συστατικά. 
Ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά είναι το εκχύλισμα από την κόκκινη άμπελο καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Άλλες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών είναι, το πράσινο τσάι, άσπρο τσάι, η ελιά (τα φύλλα του Δέντρου), το ρόδι, εκχύλισμα ντομάτας και άλλοι καρποί ή φυτά. 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 
Οι σύγχρονες μέθοδοι της αντιμετώπισης των ελευθέρων ριζών είναι: 
 Α.Ιατρικές: 
1. LASER: Ιατρικές έρευνες απέδειξαν την θετική επίδραση της τεχνολογίας Laser στην αναπαραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που ευθύνονται για την ελαστικότητα και τη νεανική όψη της επιδερμίδας μας.
 2. Η μέθοδος της Μεσοθεραπείας. Ο ειδικός επιστήμων, κατά τη συνεδρία εγχέει με ένεση, τοπικά στο χόριο, μικροποσότητες ενεργών ουσιών, όπως μη διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και άλλα. 
 Χάρη στη διαδερμική χορήγηση, συγκεντρώνονται οι επιθυμητές ποσότητες των αντιοξειδωτικών ουσιών στην περιοχή-στόχο: Αυτό είναι άλλωστε και το βασικότερο πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνικής σε αντίθεση με πολλά καλλυντικά που τοποθετούνται εξωτερικά. 
 Β. Αισθητικές:
 1. Απαραίτητη καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι η τοποθέτηση της αντηλιακής κρέμας η οποία θα εμποδίσει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την ακτινοβολία να βλάψουν τα κύτταρα της επιδερμίδας. 
Ενεργεί σαν ένα προστατευτικό φιλμ. Ο ψηλός δείκτης προστασίας δεν αρκεί για να προστατεύσει το δέρμα, πρέπει απαραίτητα η αντηλιακή να ανανεώνεται κάθε δύο με τρεις ώρες γιατί ο ήλιος καταστρέφει τα αντηλιακά φίλτρα. 
 2. Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να περιέχουν αντιοξειδωτικά από αυτά που προαναφέρθηκαν και μάλιστα περισσότερα του ενός αφού, πειράματα απέδειξαν ότι, περισσότερα του ενός αντιοξειδωτικά με την συνεργιστική τους δράση φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. 

 Προσοχή λοιπόν στον τρόπο ζωής μας και φυσικά ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ . 
Ας μη συντομεύσουμε τη ζωή τους θέλοντας να μαυρίσουμε. Προσοχή στον ήλιο και σε όλα τα` άλλα που δημιουργούν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου