Translate

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Σωστή προστασία από τον ήλιο. ΚΑΝΕ ΟΠΛΟ ΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Παρόλο που βρίσκεται 93 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τον πλανήτη. Το ηλιακό φως γίνεται τροφοδότης της ζωής, αλλά παράλληλα ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για την ψυχική υγεία και ευεξία μας.

  Παρά ταύτα η ηλιακή ακτινοβολία (υπέρυθρη, ορατή, υπεριώδης Α ,Β και Γ) μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως βλαβερή.
Η στιβάδα του όζοντος στη στρατόσφαιρα που αποτελεί τη φυσική << ασπίδα προστασίας >>για τα βιολογικά συστήματα στη Γη έχει λεπτύνει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια κατά 40% αρχικά στην Ανταρκτική και αργότερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σύμφωνα με την απόφαση 2006/647 της COLLIPA της ΕΕ, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, αν και ο κύριος υπεύθυνος για την εκδήλωση του είναι η ακτινοβολία UVB, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο που συνδέεται με την ακτινοβολία UVA.
 Επιπλέον, η ακτινοβολία UVA ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υπερβολική έκθεση τόσο σε ακτινοβολία UVB όσο και σε UVA επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. 
 Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος, η εμφάνιση του κακοήθους μελανώματος παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30% 


Το συμπέρασμα?


 Είναι στο χέρι μας και επιβάλλεται να κρατήσουμε για τον εαυτό μας μόνο τις ευεργετικές συνέπειες του ήλιου. Με απλά προληπτικά μέτρα μπορούμε να χαιρόμαστε το κολύμπι, τα σπορ, αποκτώντας ομοιόμορφο,γοητευτικό μαύρισμα.

  •  Αποφεύγουμε την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.
  •  Δίνουμε έμφαση στα κατάλληλα προστατευτικά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  •  Προστατεύουμε τα μάτια με φωτοαπορροφητικά γυαλιά. 
  •  Φοράμε πλατύγυρο καπέλο. 
  • Φροντίζουμε ιδιαίτερα την αντιηλιακή προστασία των παιδιών.
  •  Επιλέγουμε προσεκτικά την αντιηλιακή μας προστασία. 
  • Χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά αντιηλιακά ευρέως φάσματος (UV-A, UV-B) αντιηλιακά κι επιλέγουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF) 



 Μπορούμε να χαρούμε τον ήλιο με ασφάλεια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου